Okulda Diyabet Programı 2019-2020 çalışmalarının planlandığı ve 29 Mart 2019’da İstanbul’da yapılan toplantıda alınan kararlar gereği, “Okulda Diyabet Programı Okul Hemşireleri İstanbul Toplantısı” 14 Haziran 2019 tarihinde Koç Üniversitesi Hastanesi’nde yapıldı. Toplantıya çoğunluğu İstanbul’daki okullarda çalışan 250 dolayında okul hemşiresi, Halk Sağlığı Hemşireliği Derneği Okul Sağlığı Hemşireliği komisyonu üyeleri, halk sağlığı, çocuk sağlığı alanında çalışan akademisyen hemşireler ve az sayıda Tip 1 diyabetli çocuk annesi katıldı. Toplantıya Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Safran da katıldı ve açılış kısmında bir konuşma yaptı. Gerek bakan yardımcısının gerekse Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı yetkililerinin toplantıya katılımı, canlı ve etkili bir tartışmaların yapılmasını kolaylaştırdı ve verimli bir toplantı olmasına katkıda bulundu.
Toplantıda Sağlık Bakanlığı ile MEB arasındaki iş birliğinin başarılı bir örneği olan ve 2010 yılından beri devam eden “Okulda Diyabet Programı” ile bu program kapsamında gündeme getirilen OKUL HEMŞİRELİĞİ sistemi, okul sağlığı açısından önemi, Türkiye’deki durumu, sorunlar ve desteklenmesi için acilen yapılması gerekenler açısından tartışıldı. Toplantıya katılan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Safran da yaptığı konuşmada okul hemşireliğinin önemini vurgulayarak, özellikle devlet okullarında olmak üzere okul hemşiresi eksikliğinin ve sorunlarının giderilmesi konusunu önemsediklerini belirtti.
Toplantının temel mesajları aşağıda özetlenmiştir:
- Türkiye’de yaklaşık 20.000 civarında Tip 1 diyabetli çocuk vardır; bu çocuklar zamanlarının önemli bir kısmını okulda geçirmektedirler; kan şekeri dengesi de özellikle okul saatlerinde bozulmaktadır. Bu nedenle diyabetli çocuklara okulda çocuklara sağlanan destek yaşamsal öneme sahiptir.
- Tip 1 diyabetin tanı ve tedavisinde önemli ilerlemeler olmaktadır. Özellikle uzaktan glukoz izlemi sağlayan sensörler ve insülin pompaları çocuklarda diyabet yönetimini kolaylaştırmakta ve diyabetli çocuklar ile ailelerinin yükünü azaltmaktadır.
- Diyabetin iyi yönetiminde yararı gösterilmiş olan bu gelişmelerden bütün çocukların yararlanması sağlanmalıdır.
- Okul hemşireleri Tip 1 diyabetin de içinde bulunduğu geniş bir kronik hastalığı olan çocuk grubuna hizmet vermektedirler. Görev kapsamının genişliği nedeniyle ve yapılması gerekenlerin tam olarak yerine getirilmesi için okul hemşireliği tam gün olarak uygulanmalıdır.
- Okul sağlığının geliştirilmesinde anahtar öneme sahip olan Okul hemşireleri ve okul hemşireliği sistemi yeterince desteklenmemektedir. Okul hemşireleri hem özlük hakları bakımdan hem de okul sistemi içindeki görev tanımlarının tam olarak yapılmamış olması nedeniyle önemli zorluklar yaşamaktadırlar.
- Okul hemşirelerinin özlük hakları, görev ve sorumlulukları ile yasalar karşısındaki konumlarını net olarak tanımlayan bir belgeye ihtiyaç bulunmaktadır.
- Ülkemize özgü ve gelişmiş ülkelerdekine benzer bir Okul Hemşireliği Sistemi kurulmalıdır; bunun için yeterli insangücü mevcuttur.
Toplantıdaki sunumlara http://www.arkadasimdiyabet.com/ogreniyoruz/okulda-diyabet-programi/ogretmenler-ve-okul-hemsireleri-icin
Linkine, toplantı raporuna ise http://www.arkadasimdiyabet.com/ogreniyoruz/okulda-diyabet-programi/rapor-ve-genelgeler linkine ya da buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.