İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ PEDİATRİK ENDOKRİNOLOJİ Bilim Dalı ve ADOLESAN DİYABETLİLER DERNEĞİ 'nin KASIM ETKİNLİKLERİNİN Birincisi BOĞAZ TURU (yat gezisi) coşku ile yapıldı.
İstanbul Boğaz’ının bu hafta sonu oldukça özel bir misafiri vardı. İstanbul Tıp Fakültesi'nden takip edilen diyabetli çocuklar, gençler ve aileleri Üsküdar Belediyesi’nin İstanbullulara bir hediyesi olan “Üsküdar Valide Sultan” gemisinde buluştu. iki güzel kulesi olan Kız Kulesi ve Galata Kulesi’nin karşılıklı mehtabı karşıladığı noktadan başlayan Boğaz turu süresince aileler ve çocukları oldukça eğlenceli anlar yaşadı. Sultan Gemisi rehberi Mesut Meyveci’ nin anlatımıyla başlayan turun ilk durağı Boğaziçi’nin incisi Dolmabahçe Sarayı oldu. Sarayın ana yapısı içerisinde olan Mabeyn, Muayede ve Harem bölümlerinin yanında en ilgi çekici bölüm de “Saray Koleksiyonları Müzesi” oldu. sarayın günlük yaşantısına yönelik pek çok eşyanın bulunduğu alan şehzade ve sultanların oyuncaklarına da ev sahipliği yapması açısından çocuklar için güzel bir gezi noktası olma özelliği taşıyor. İstanbul Boğaz’ının bir diğer incisi olan Çırağan Sarayı ile devam eden turda, sarayın görkemli yapısı ve yanında bulunan “Feriye Sarayları” na yani ek saraylara değinildi. İstanbul’un çocuk dünyasına kazandırdığı oyunlar arasında en eğlenceli olanlarından olan “Bilya (Misket)” oyunu ile Çubuklu arasındaki ilişki de Boğaz gezisinin en renkli anlarından birini oluşturdu. Çubuklu Vapur iskelesinin yanında Börekçi Hasan Beyin “Göztepe Suyu ve Maden Suyu” isimleri ile meşhur suları vardır. Hasan bey gazozu namı ile meşhur halk rağbetini kazanmış gazoz Çubuklu ’da bu sularla yapılır. Çubuklu gazoz fabrikası Türkiye’nin en eski gazoz fabrikasıdır. Çubuklu gazozunun 1908-1918 arasındaki ilk şişeleri boğazları hususi şekilde boğmalı olup oraya yerleştirilmiş bir bilye vasıtasıyla gaz tazyiki ile kapanırdı. Gazoz içileceği zaman bilyeye bastırılır ve yuvasına düşürülürdü. Kırık gazoz şişelerinin çok itinalı yapılan bilyaları İstanbul çocuklarının elinde oyuncak olmuştur. İstanbul’da çocuklar arasında ilk bilya oyunu bu şekilde yapıldı ve bilyanın adı uzunca yıllar gazoz oldu. Çubuklu semti de havası ve hikayesiyle çocuklar için Boğaz gezisinin en güzel noktalarından birini oluşturan bir nokta haline geldi.
Kapalı ve hafif yağmurlu bir havayla başlayan gezimiz ilerleyen dakikalarda büyük bir mucizeyle güneş bizim için en güzel en parlak ışıkarını gemimizin üstüne yolladı
Dönüş yolunda Diyabet ekibiyle birlikte gençleriniz çocuklarımız, ve aileleri müzik eşliğinde oyunlar oynadı
Tophaneden başlayarak Dolmabahçe, Beşiktaş, Çırağan, Ortaköy, Kuruçeşme, Arnavutköy ve Bebek ile devam eden gezi; Türklerin İstanbul’da en uzun zamandır yaşadığı bölge olan Anadolu Hisarı bölgesi ve Üsküdar’ı takip ederek başlangıç noktasında sonuçlandı.
Bütün bu bilgileri gemimizin rehberinden ilgiyle diledik
Mesut Meyveci
Üsküdar Valide Sultan Gemisi Rehberi