Duyuru Arşivi

Derneğimiz 11. Türkiye Diyabet Parlementosu'ndaydı

Yayın Tarihi: 18.11.2019

14 Kasım Dünya Diyabet Farkındalık Günü kapsamında  Ankara’da  düzenlenen 11. Türkiye Diyabet Parlementosuna derneğimizi temsilen Dernek Başkan Yardımcısı Prof Dr Zehra Aycan katıldı. Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sn Zehra Zümrüt Selçuk, Bakan Yardımcıları, Milletvekilleri,  Sağlık Bakanlığı, İlaç Eczacılık Kurumu ve SGK’nın üst düzey yöneticilerinin yanında ilaç ve tıbbi cihaz firma temsilcileri, ilgili sivil toplum kuruluşları yöneticileri, diyabetli bireyler, çocuklar ve ailelerin   katıldığı toplantıda ülkemizde diyabetin güncel sorunları tartışıldı. Dr Aycan ‘ Türkiyede 18 yaş altındaki diyabetli çocukların erişkinden ayrı bir kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini, erişkinin aksine çocukların tedavi uyumunun iyi olduğunu,  erişkin diyabetindeki sayıların 12 milyon civarında iken çocuk diyabetli sayısının 20000  ile kıyaslanmayacak kadar düşük olduğunu ve SGK ödemelerinde farklı ele alınması gerektiğini dile getirdi. Çocuklarda metabolik kontrolleri iyileştirmek, çocuk ve ailenin yaşam kalitesini artırmak için  ‘sürekli kan şekeri ölçüm ve sürekli insülin infüzyon cihazları(pompa)’ nın 18 yaş altı tip 1 diyabette tam ödeme kapsamına alınması gerektiğini bildirdi. Devletimizin şu anda mevcut tedavilere olan ödeme maliyetinden biraz yüksek olsa da ileride gelişecek diyabet komplikasyonları maliyetini düşündüğümüzde yeni teknolojileri kullanmanın maliyet etkin olduğunu söyledi. Dr Aycan’ın parlementoda üzerinde durduğu diğer bir konu ise diyabet ekiplerinin güçlendirilmesi idi. Ülkemizdeki diyabetli çocukların tüm tedavi ve izlemlerinin  Çocuk Endokrinoloji Merkezlerinde diyabet ekipleri(çocuk endokrinoloji uzmanı, diyabet eğitim hemşiresi, diyetisyen, psikolog) tarafından yapıldığını, güncel durumda diyabet ekibinde olan ;diyabet eğitim hemşiresi, diyetisyen ve psikolog sayısının yetersiz olduğunu söyleyerek 200 diyabetli çocuk için yalnızca diyabet ile ilgilenen  bir hemşire, bir diyetisyen ve her endokrin merkezinde bir psikolog olması gerektiğini belirtti.

Diyabetli çocukların okullardaki yaşam kalitelerinin artırılması için Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile yürütülen ‘Okulda Diyabet Programı’ile ilgili bilgilendirme yapan Dr Aycan Diyabetli çocukların yaşamlarını kolaylaştıran ve Şubat 2019 da yürürlüğe giren ÇÖZGER (Çocuklarda Özel Gereksinim Raporu) hakkında bilgi vererek; ‘ bu yönetmelik ile çocuklarımız ‘engelli’ tanımlanmasından kurtuldular ve sosyoekonomik durumu düşük olan diyabetliler için  maddi destek sağlanmasının önü açıldı’ dedi. Tüm kronik hastalıklar çatısını ve dolayısıyla diyabetli çocukları da kapsayan bu yönetmeliğin sosyal devlet anlayışı içerisinde çok faydalı olduğunu belirtti. 

Derneğimizi temsilen diyabet ile ilgili sorunlarımızı dile getiren Dr Aycan’ın konuşmasına SGK Başkanı, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı, Milletvekilleri ve Sivil Toplum Kurumlarından tam destek geldi ve çocukların ayrı kapsamda değerlendirilmeleri konusunda görüş birliği oluştu.

Derneğimiz konu ile ilgili SGK girişimini resmi olarak da yaptı. Diyabetli çocuklarımız ve ailelerimiz  için yaptığımız girişimlerin sonuç bulması dileklerimizle…

Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği Yönetim Kurulu