Duyuru Arşivi

Okulda Diyabet Programı ile ilgili görevlerimiz ve Tip 1 diyabetli öğrenciler için Bireysel Tedavi Planı

Yayın Tarihi: 13.04.2022

Çocuk Endokrin Merkezlerimize

Okulda Diyabet Programı ile ilgili görevlerimiz ve Tip 1 diyabetli öğrenciler için Bireysel Tedavi Planı konulu yazı

 Bilindiği gibi, derneğimiz, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı ile iş birliği ile 2010 yılından beri Okulda Diyabet Programı yürütülmektedir. Bu programın amaçları; 1) Tip 1 diyabet konusunda farkındalık yaratılması, 2) Okulda diyabet yönetiminin en uygun şekilde yapılması, 3) Parmaktan ya da sensörle glukoz izlemi ve insülin enjeksiyonları/insülin pompa tedavisi için destek sağlanması, 4) Kan şekeri düşüklüğünün acil tedavisinin sağlanması, 5) Sağlıklı beslenme için gerekli imkanların yaratılması ve 6) Tip 1 diyabetli çocukların akranlarıyla eşit ölçüde okul hayatına katılmasının sağlanması olarak belirlenmiştir. Bu amaçlara ulaşılabilmesi için, çocuk diyabet ekipleri, aileler, öğretmenler/okul yöneticileri, okul hemşireleri, toplum sağlığı hemşireleri/görevlileri arasında yakın bir iş birliğine ihtiyaç vardır.

Yakın zamanda (Ekim 2020) Millî Eğitim Bakanlığı tarafından, “Tip 1 diyabetli öğrencilerin okullarda/kurumlarda bakımı ve desteklenmesi hakkında yönerge” yayınlanmış ve ülkemiz okulda diyabet bakımından güncel, ISPAD gibi uluslararası kuruluşların önerilerine uygun, kapsamlı bir mevzuata kavuşmuştur. Bu yönerge ekte sunulmuştur. Ayrıca, 5 Şubat 2015’te yayınlanan “Toplum Sağlığı Merkezi ve Bağlı Birimler Yönetmeliği”nin 43.madde (d) fıkrasında bu merkezlere “tip 1 diyabetli öğrencilerin takibi, öğrencilerin, velilerin ve öğretmenlerin eğitimi” görevi verilmiştir.

Bu çerçevede çocuk endokrin merkezlerinin aşağıdaki görevleri yapması gerekmektedir:

1)      Yeni tanı konan veya ilgili merkeze ilk kez başvuran tip 1 diyabetli çocukların okullarına ve toplum sağlığı merkezlerine ekte güncel halleri olan “Öğretmene/Okul Yöneticisine Mektup” ve “Aile hekimine/Toplum Sağlığı Görevlisine Mektup” belgelerinin, merkezin logosu ve kimliği kullanılarak, aile aracılığıyla gönderilmesi. İhtiyaç duyulduğunda bu mektup tekrar gönderilebilir.

2)      Her eğitim yılı başında veya gerekirse (ailenin isteği üzerine) daha sık ekte güncel hali bulunan “Tip 1 diyabetli öğrenciler için Bireysel Tedavi Planı” belgesinin merkezin logosu ve kimliği kullanılarak, aile aracılığıyla gönderilmesi. Bu belgeyi merkezler kendilerine göre modifiye ederek gönderebileceklerdir.

3)      İzlemdeki tip1 diyabetli çocukların öğretmenlerine, okul yöneticilerine ve varsa okul hemşirelerine yönelik yılda en az 2 kez (ihtiyaca göre daha sık) eğitim yapılması. Bunun için gerekli sunumlar http://okuldadiyabet.com/sunumlar linkinde bulunmaktadır.

4)      Öğretmenlerin motivasyonunu canlı tutmak açısından, tip 1 diyabetli çocuklara yeterli ilgi ve desteği sağlayan öğretmenlere ve okul yöneticilerine ekteki “Teşekkür Belgesi”nin merkezin logosu ve kimliği kullanılarak, aile aracılığıyla gönderilmesi.

Okulda Diyabet Programı bir çerçeve program olup, başarısı başta çocuk endokrin merkezleri olmak üzere ilgili tarafların çabasına bağlıdır. Bu nedenle, yukarıdaki görevlerin çocuk endokrin merkezlerinin rutini içinde olması sağlanmalıdır.

Ayrıca, çocuk endokrin merkezlerinin, aileleri okul idaresi ve öğretmenlerle ilişkilerinde olumlu bir dil kullanmaları, öğretmenleri zorlayan " siz bunlardan sorumlusunuz... yoksa..." gibi bir üsluptan uzak durmaları konusunda uyarmaları gerekmektedir.

İlginizi diler, saygılar sunarız.

Konu ile ilgili ekleri aşağıda bulabilirsiniz.

Prof.Dr. Şükrü Hatun  

Prof.Dr. Şükran Darcan

Okulda Diyabet Programı Koordinatörü

Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği Başkanı

                                             

Ekler

  1. Millî Eğitim Bakanlığı Okulda Diyabet Bakımı Yönergesi
  2. Öğretmene/okul yöneticisine mektup
  3. Aile hekimine/ toplum sağlığı görevlisine mektup
  4. Tip 1 diyabetli öğrenciler için okulda bireysel tedavi planı
  5. Öğretmenler/okul hemşireleri/okul yöneticileri için teşekkür belgesi
  6. Çocuk Endokrin Merkezleri ODP Görevler Yazısı