Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Tarım, normal büyümenin bir sağlık göstergesi olduğunu; ancak boy kısalığının toplumsal önyargılar nedeniyle yol açtığı psikososyal sonuçların kişinin normal gelişimini etkilediğini söyledi.
Büyümeyi etkileyen faktörlerin başlıcalarının genetik ve çevresel faktörler olduğunu ve çevresel faktörler içinde beslenme, genel sağlık durumu ve hormonların önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tarım, "Büyüme geriliği görülen çocukta öncelikle normal-kısa bir çocuk mu olduğu; yoksa büyüme geriliğine neden olan başka bir sorun mu bulunduğu konusuna açıklık getirilmelidir. Normal-kısa grupta 2 durum söz konusudur: Konstitüsyonel büyüme geriliği: Bu çocuklar buluğ çağına geç girerler, fakat buluğ ile birlikte hızla uzayarak normal erişkin boyunu yakalarlar. Bu şekilde geç boy atma hikâyesi genellikle anne ve/veya babada da vardır. Genetik boy kısalığı olan çocuklar normal zamanında buluğ çağına girerler ve fakat erişkin boyları kısa kalır. Diğer ana gruptaki çocuklarda ise beslenme ile ilgili sorunlar, sistemik bir hastalık veya hormon eksiklikleri söz konusu olabilir." diye konuştu. Büyüme geriliğinin, çocuklarda ebeveynleri ve arkadaşlarına karşı tutumlarında değişikliğe yol açtığı ve adaptasyon bozukluklarına neden olduğunu vurgulayan Tarım, ailelere şu tavsiyelerde bulundu:
"Çocuğunuzun normal sağlık kontrolleri sırasında boy ve ağırlığının ölçülerek kaydedilmesi gerekir.Doktorunuz tam bir muayene ile genel sağlık sorunları ile ilgili ipuçlarını araştıracaktır. Kemik yaşının belirlenmesi için el filminin çekilmesi yararlı olabilir. Gerekirse hormon tahlilleri ve büyüme hormonu uyarı testleri yapılabilir. Büyüme geriliğinin tedavisi sebebine yöneliktir. Büyüme geriliğinin nedeni kronik bir hastalıksa, tedavisi de bu hastalığın kontrol altına alınmasına bağlıdır. Çocukta büyüme hormonu eksikse tedavi son derecede başarılıdır. Bu durumda çocuğun tedaviden önceki büyüme hızının birkaç kat artması beklenir. Tedavinin başarısı, erken başlanması, anne-babanın boyu ve hormon eksikliğinin derecesi ile ilişkilidir."