Prof. Dr. Abdullah Bereket, raşitizm oranının Doğu ve Güneydoğu’da son yıllarda, yüzde 2’lerden yüzde 15’lere çıktığını söyledi.
D vitamini eksikliğinde ortaya çıkan raşitizm hastalığı, gelişmekte olan ülkelerdeki en yaygın 5 çocuk hastalığında biri durumunda. Özellikle sosyoekonomik durumu düşük olan ailelerin çocuklarında görülen hastalık, Türkiye’nin Güneydoğu’sunda da sık sık görülüyor.
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdullah Bereket, bayram tatilini geçirdiği Adıyaman’da, hastalığa dikkat çekti. Prof. Dr. Abdullah Bereket, raşitizm artışındaki en önemli faktörün, yetersiz güneş ışığı alınması olduğunu belirtti.
Hastalığın artışındaki en önemli faktör yetersiz güneş ışığı alınması
D vitamini eksikliğinin bebeklerde ve gelişmekte olan çocuklarda, kemiklerde zayıflık, eğrilik gibi sorunların yanı sıra zatürree gibi akciğer hastalıklarına da neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Bereket,”Bebeklerde ve gelişme çağındaki çocuklarda görülen D vitamini eksikliği, kemiklerde eğrilik, zayıflık hatta kırıklara bile sebep oluyor” diye konuştu.
Prof. Dr. Bereket, D vitamini eksikliğinin temel nedeninin yanlış ve yetersiz beslenme olduğunu, çocukların yeterince güneş ışığına çıkmamasının da raşitizm hastalığının ortaya çıkmasında rol oynadığını ifade etti.
Türkiye’de Raşitizm hastalığını önlemek amacıyla Çocuk Endokrinoloji Derneği bünyesinde, 2001 yılında “Çocuk Kemik Hastalığı Grubu”nun kurulduğunu hatırlatan Prof. Dr. Bereket, yapılan çalışmaların ilk aşamasında D vitamini eksikliğine neden olan çevresel, sosyo-ekonomik ve genetik faktörlerin araştırıldığını, ikinci aşamada ise bu sorunları önlemeye yönelik Doğu ve Güneydoğu illerinde kamuoyunu ve hekimleri bilinçlendirmek için bir dizi eğitim toplantıları yapmayı düşündüklerini belirtti.