Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Çocuk Metabolizması Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Keskin, kilo fazlalığının ve aşırı şişmanlığın (obezite) kansere yakalanma riskini artırdığını bildirdi.
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Çocuk Metabolizması Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Keskin, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Gaziantep şubesinde düzenlenen toplantıda, bu yıl Dünya Kanser Günü'nün ana temasının, ''Doğru Besin Bol Hareketle Gülümse Geleceğine'' olarak belirlendiğini söyledi.
Dünya Kanser Günü'nde UICC (Dünya Kanser Örgütü) tarafından belirlenen 2009 sloganının ''sağlıklı, hareketli çocukluğumu seviyorum'' olarak belirlendiğini belirten Keskin, ''Dünya genelinde yapılan araştırmalarda ciddi sayıda çocuğun obezite hastalığına yakalandığı ve risk grubunda olduğu belirlenmiştir. Bu sebeple kampanya kapsamında çocukları bilinçlendirmek, ileri ki yıllarda obezite ile hastalık risklerini azaltma, hedef olarak belirlenmiştir'' dedi.
Yiyecek ve içecek yolu ile alınan enerjinin, fiziksel aktivite ile harcanarak dengelenmesinin çok önemli olduğuna dikkati çeken, Doç. Dr. Keskin, şunları kaydetti:
''Vücuda beslenme yolu ile alınan enerji ve fiziksel aktivite ile tüketimi sağlanacak olan enerji arasındaki dengesizlik, kilo alımına veya kaybına yol açar. İstatistiki verilerden yola çıkılarak çocuk ve gençlerin obezite hastalığına ve ilerde getireceği hastalık risklerine karşı bilgilendirilmeleri hedeflenmektedir.
Sağlıklı beslenme ile spor yapılan yaşam tarzının ileri ki yaşlarında çocukların kansere yakalanma risklerini azaltabileceği vurgulanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) yapmış olduğu araştırmalar göstermektedir ki, 1 milyar yetişkin, normal kilosunun üzerinde yaşamına devam etmektedir. Bunların 300 milyonu klinik obezite vakalarıdır. Uluslararası obezite çalışma kolu araştırmalarına göre, okul çağındaki her 10 çocuktan biri normal kilosunun üzerindedir. Bunlardan 30-45 milyonu obezite hastasıdır. Dünya genelinde bu oranın yüzde 2-3'lük bölümü 5-17 yaş arasındadır. ''
-SAĞLIKSIZ BESLENME VE HAREKETSİZ YAŞAM-
Gaziantep Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Çocuk Onkologu Doç. Dr Elif Güler de tütün kullanımının, sağlıksız beslenmenin ve hareketsiz yaşamın kanser riskini önemli ölçüde artırdığını vurguladı.
Güler, ''Dünya genelinde yapılan araştırmalarda, tüm kanserlerin yüzde 30'u, kilo fazlalığı ve şişmanlık ile ilişkili bulunmuştur. Okul çağındaki her 10 çocuktan biri normal kilosunun üzerinde. Bu çocukların 30-45 milyonu şişman'' diye konuştu.
Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, hareketsizliğe neden olan bilgisayar oyunları ile televizyon karşısında uzun süre hareketsiz oturmanın, kilo fazlalığına yol açtığına dikkati çeken Güler, Türkiye'deki rakamlara ilişkin de ''Ülkemizde şişmanlık, yetişkinlerde yüzde 18,25, çocuklarda ise yüzde 4,9 oranlarında bildirilmiştir'' dedi.