Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Kurtoğlu gebelikte sigara içiminin doğacak bebeklerde birçok zararlı etkisinin yanında hormonal problemlere de yol açabileceğini belirtti.
Ülkemizde hem sigaraya başlama , hem de kadınların sigara tiryakiliğinin arttığı gözlenmektedir. Erkeklerde yüksek olan oran kadınlarımızda da % 30'a yaklaşan sigara içimi, gebelikte azalıp, emzirmede tekrar artmaktadır. Annenin günde 10'dan fazla sigara içmesi olumsuz etkiler yapmaktadır. Ayrıca çevresinde sigara içilmesi de gebe
ve bebeği olumsuz etkilerç Gebelikte sigara içiminin bir dizi olumsuz etkisi yanında önemli hormonal problemler oluşturduğu ortaya konulmuştur.Günde içilen her sigara bebek tartısında 10-15 gr azalmaya yol açar, ayrıca erkendoğumlara yol açar. Anne karnında sigara içen bebekler buluğ çağında sigara tiryakisi olmaktadır. Sigara içen anne bebeklerinde tiroid bezi büyümesi, kemik gelişim bozuklukları, damar sertliği, tansiyon, şişmanlık, tip 1 ve 2 diyabet gözlenir.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan ünitesinde yaptığımız çalışmada sigara içen anne bebeklerinin yağ miktarlarının fazla ve damar duvarlarının daha kalın olduğunu saptamış bulunmaktayız. Sigara içimi erkek çocuklarda yumurtalıkların inmemesine yol açabilir. Kız çocuklarında ise testosterone düzeyini artırarak cinsel organında büyüme (klitoris büyümesi), ilerde tüylenme hastalığında artma ve erkek davranışları sergileme gibi yan etkiler yapabilmektedir. Başta sağlık personeli olmak üzere toplumun tüm birimleri sigarasız bir toplum ideali altında birleşmeli, ivedilikle gebelikte sigara içiminin önlenmesi konusuna ağırlık verilmelidir.
PROF DR SELİM KURTOĞLU
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİ VE NEONATOLOJİ UZMANI