Diyarbakır Diyabetli Çocuklar Kampı Yapıldı…
Diyabet daha çok erişkinlerin hastalığı olarak bilinmekle birlikte küçük yaşlardan itibaren çocuklarda da görülür. Çocuklarda görülen diyabet kan şekerini düzenleyen insulin hormonunun kalıcı eksikliğine bağlıdır. Bu nedenle diyabetli çocuklar tanı aldıkları günden itibaren günde 4 kez kan şekerlerini ölçmek ve buna göre insulin enjeksiyonu yapmak zorundadır. Diyabetli çocukların uzun dönemli izleminde ve sağlıklı yaşam sürmelerinde diyabet eğitimi en önemli etkiye sahiptir. Diyabet tanısı konan çocuklara hastaneye yattıklarında temel bilgiler verilmekle birlikte, diyabetli çocukların doktor, hemşire, diyetisyenler ve deneyimli diyabetlilerle birlikte yaşamasına dayanan diyabetli çocuk kampları çok etkili bir eğitim imkanı sağlamaktadır. Ülkemizin batı bölgesinde diyabetli çocuklar için uzun süredir kamplar düzenlenmektedir. Ülkemizde 20.000 dolayında diyabetli çocuk vardır ve bu çocukların eğitimi için diyabet kamplarının sayısının artmasına ihtiyaç vardır.
Tahminlere gore Güneydoğu Anadolu bölgesinde 5-19 yaş grubunda 2.822.114 çocuk bulunmakta, bunların tahminen 1900’ü diyabet tanısı ile izlenmektedir. Doç.Dr. Mehmet Nuri Özbek’in atanması ile iki yıl önce kurulan Diyarbakır Çocuk Hastanesi Endokrin Kliniğinde şu anda 100 tanesi son bir yılda tanı alan olmak üzere toplam 450 diyabetli çocuk izlenmektedir. Son yıllarda bu bölgedeki diyabetli çocukların bakım ve tedavisi konusunda önemli ilerlemeler olmakla birlikte hala kan şekerini dengesini gösteren veriler diğer bölgelere kötüdür. Hem bölgedeki çocukların eğitim ve bakımına katkıda bulunmak hem de bölgedeki yetkililerin dikkatini diyabetli çocukların sorunlarına çekmek için 15-20 Ağustos 2011 tarihlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Hazar Gölü Çocuk Yaz Kampı tesislerinde “ Diyarbakır Diyabetli Çocuklar Kampı” düzenlenmiştir. Diyarbakır Çocuk Hastanesi Endokrinoloji Kliniği ,Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği Çocuk Diyabet Grubu ve Çocuk ve Adolesan Diyabetikler Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen kampa Kocaeli ve İstanbul Üniversiteleri aktif destek vermiştir.
Kampa, 10- 18 yaş arasında Diyarbakır Merkez, Silvan, Cizre, Adana, Hazro, Şırnak, Dicle, Nusaybin, Savur, Bismil, Mersin, Çermik, Batman, Ergani, Kulp, Siverek, Göçer, Hani, Viranşehir ilçelerinden gelen 56 çocuk; İstanbul, Kocaeli, Ankara, Aydın, Afyon, Adana,Diyarbakır, Muş, Erzurum illerinden gelen 26 sağlık görevlisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çocuk Şubes’nden 11 eğitmen ve görevli katılmıştır. Kampta Tuba Karademir isimli ailesi göçer hayatı yaşadığı için için hiç okula gidemeyen ve Türkçe bilmeyen bir çocuk da katılmıştır. Günde 2 saat uzmanlar eşliğinde küçük gruplar halinde diyabet eğitimi yapılan kampta, çocuklar ve kamp ekibi arasında çoşku, iyilik, bilgi, emek, sevecenlik, kardeşlik dolu güçlü bir ortam oluşmuştur. Kampta eğitimlerde ve günlük konuşmalarda Türkçe, oyunlarda ve türkülerde Kürtçe kullanılmış; böylece iki kardeş dilin zenginleştirdiği bir kamp yaşanmıştır. Kamp ekibinin gözlemleri ve çocukların yazdığı kompozisyonlar kampa katılan diyabetli çocukların diyabet bakım becerilerini geliştirmiş olmanın yanısıra yaşam güçleri arttırdığını göstermektedir. Bazı çocuklar ilk kez kalçalarına ve karınlarına insulin yapmayı ve beslenme planlanmasında karbonhidrat sayımını kampta öğrenmişlerdir.
Çocukların kompozisyon yazıları, çocukların bazılarının isimlerinin anlamından yararlanılarak Prof.Dr.Şükrü Hatun tarafından yazılan Diyabet Kardeşliği şiiri ve her sabah çocukların Prof.Dr. Rüveyde Bundak ile birlikte okudukları “ Diyabetli Çocuklar Andı” ayrıca aşağıda sunulmuşur.