Diyarbakır Diyabetli Çocuklar Kampı 15-20 Ağustos 2015 Tarihleri Arasında Yapıldı
Diyabetli çocukların uzun dönemli izleminde ve sağlıklı yaşam sürmelerinde diyabet eğitimi en önemli etkiye sahiptir. Diyabet tanısı konan çocuklara hastaneye yattıklarında temel bilgiler verilmekle birlikte, diyabetli çocukların doktor, hemşire, diyetisyenler ve deneyimli diyabetlilerle birlikte yaşamasına dayanan diyabetli çocuk kampları da çok etkili bir eğitim imkanı sağlamaktadır.
Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniği tarafından 2011’den beri düzenlenen eğitim kamplarına şimdiye kadar yaklaşık 400 diyabetli çocuk katıldı ve bu çocuklar kamp sayesinde diyabetle arkadaş olarak yaşamlarını sürdürme şansı buldular. Bu yıl da 15- 20 Ağustos 2015 tarihlerinde Hazar Gölü Kenarındaki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Tesislerinde Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniği Şefi Doç. Dr. Mehmet Nuri Özbek ve Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun liderliğinde yapılan yapılan kampa Diyarbakır, Batman, Mardin, Şanlıurfa, Cizre, Şırnak, Siirt ve Erzurum illerinde 10-18 yaş arasında 67 çocuk ve onlara liderlik eden 13 deneyimli diyabetli olmak üzere 80 diyabetli çocuk ve genç katıldı.
Kampta çocukların yanı sıra çocuk endokrin ve çocuk uzmanları, hemşire, tıp ve hemşirelik öğrencisi ve psikologdan oluşan 20 kişilik kamp ekibi bulunmakta ve 5 gün 24 saati çocuklarla birlikte geçirmektedir. Diyabetli çocuklar 6-8 kişilik gruplara ayrılmakta ve deneyimli diyabetli abi ve ablalarının liderliğinde akran eğitimi modeli ile eğitilmektedir. Bunun yanında günde 2 saat uzmanlar eşliğinde küçük gruplar halinde diyabet eğitimi yapılmaktadır. Kamp boyunca çocuklar ve kamp ekibi arasında coşku, iyilik, bilgi, emek, sevecenlik, kardeşlik dolu güçlü bir etkileşim yaşanmakta ve çocukların diyabet bakım becerilerinin geliştirmelerinin yanı sıra esas yaşam güçlerinin arttığı ve bazı çocukların ilk kez kalçalarına ve karınlarına insülin yapmayı ve beslenme planlanmasında karbonhidrat sayımını kampta öğrendikleri görülmektedir. Kamp, çocukların diyabet eğitimlerini yenilemelerini ve güçlendirmelerini sağlamanın yanı sıra, eğlenceli ve mutlu bir zaman geçirmelerini, kendilerini olan güvenlerinin güçlenmesini ve son olarak diyabetle arkadaş olarak diyabetle barışık bir yaşam sürmelerine katkıda bulunmaktadır. Kampa katılan birçok çocuk kendilerinin yalnız olmadığını hissettiklerini ve 30-35 yıl Tip 1 diyabetle sağlıklı bir şekilde yaşayan büyüklerini görünce geleceğe daha umutlu baktıklarını ifade etmektedir.
Bu yılki kampa internet bağlantısı yoluyla konuk olarak Tip 1 diyabetli Prof. Dr. Oğuzhan Deyneli ve Tip 1 diyabetli basketbolcu Alper Saruhan katıldı. Marmara Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim üyesi ve lise çağlarından beri Tip 1 diyabetli olan Prof. Dr. Oğuzhan Deyneli “ Diyabetle Yaşam” başlıklı ve kendi yaşamını anlattığı bir konuşma yaptı. Konuşmasında diyabete yüzlerini dönmelerinin ve gerekenleri yapmanın önemini vurguladı ve “ Diyabetin arkanızı ona döndüğünüzde canavarlaşan bir hastalık olduğunu unutmayın” dedi.
Kamp, 20 Ağustos sabahı çocukların evlerine dönmeleri ile sona erdi. Kampın düzenlenmesine katkıda bulunan Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği Yönetim Kurulu ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yetkililerine çok teşekkür ederiz.
Doç. Dr. Mehmet Nuri Özbek
Prof. Dr. Şükrü Hatun