Tüm diyabetlilerin dünya diyabet gününü kutlarız.
Dünya Diyabet Günü
1994 yılından beri her yıl 14 Kasım günü; Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun işbirliğiyle; diyabet hastalığı açısından dünya çapında bir bilinç geliştirmek amacıyla Dünya Diyabet Günü olarak kutlanmaktadır. Günümüzde bu önemli gün bu alandaki öncü bilim insanları, sağlık çalışanları, diyabetli hastaların bakımıyla uğraşan kişiler, çocuk ve erişkin diyabetliler gibi her yaştan milyonlarca kişiyi birleştirmektedir.
Neden 14 Kasım?
14 Kasım, Ekim 1921’de insülinin bulunmasını sağlayan çabaları Charles Best ile birlikte başlatan Frederick Banting’in doğum günüdür.
Diyabetin Önemi
Diyabet genetik yatkınlık ve çevresel faktörler nedeniyle ortaya çıkan ve kan şekerinin kalıcı yüksekliği ile karakterize bir durumdur.
Diyabet çocukluk çağında da sık görülen bir hastalıktır. Erişkin tip diyabet ya da Tip 2 diyabet daha sinsi başlayıp, daha az bulgu vermektedir ve çocuklarda şişmanlığın artması ile son yıllarda çocukluk çağında da görülme sıklığında belirgin artış gözlenmektedir. Çocukluk çağı diyabeti ya da Tip 1 diyabet vücutta kan şekerini düşüren bir hormon olan insülin salgılayan hücrelerin harabiyeti sonucu ani ortaya çıkmakta ve genelde çok su içme, sık idrara çıkma ve kilo kaybı gibi bulgularla başlamaktadır. Özellikle çocuklarda tanı konulmada ve tedavide gecikilmesi halinde ciddi sorunlarla karşılaşılmaktadır.
Şu anda tüm dünyada uygulanan çocuklarda sıkça görülen Tip 1 diyabetin tedavisi doktor kontrolünde düzenli insülin kullanmak, düzenli egzersiz yapmak ve verilen uygun diyetleri uygulamak yanında mutlak surette çocuk endokrinoloji uzmanı bulunan ve diyabetli takibi yapabilecek bir sağlık kurumunda düzenli kontrollerini yaptırmaktan oluşmaktadır. Diyabet kişiyi normal yaşamından koparan bir hastalık değildir. Tedaviye uyumlu ve düzenli kontrollerini yaptıran diyabetliler her türlü aktiviteyi yapabildikleri gibi; yaşamlarının ileriki dönemlerinde de ciddi sorunlarla karşılaşmamaktadırlar.
ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİSİ ve DİYABET DERNEĞİ
ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİSİ ve DİYABET DERNEĞİ