Diyabet daha çok erişkinlerin hastalığı olarak bilinmekle birlikte küçük yaşlardan itibaren çocuklarda da görülür. Çocuklarda görülen diyabet kan şekerini düzenleyen insülin hormonunun kalıcı eksikliğine bağlıdır. Bu nedenle diyabetli çocuklar tanı aldıkları günden itibaren günde 4 kez kan şekerlerini ölçmek ve buna göre insülin enjeksiyonu yapmak zorundadır. Diyabetli çocukların uzun dönemli izleminde ve sağlıklı yaşam sürmelerinde diyabet eğitimi en önemli etkiye sahiptir. Diyabet tanısı konan çocuklara hastaneye yattıklarında temel bilgiler verilmekle birlikte, diyabetli çocukların doktor, hemşire, diyetisyenler ve deneyimli diyabetlilerle birlikte yaşamasına dayanan diyabetli çocuk kampları da çok etkili bir eğitim imkanı sağlamaktadır.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı tarafından 1997’den İznik’te düzenlenen eğitim kamplarına şimdiye kadar 1200 diyabetli çocuk katıldı ve bu çocuklar kamp sayesinde diyabetle arkadaş olarak yaşamlarını sürdürme şansı buldular. Bu yıl da 26 Temmuz- 1 Ağustos 2015 tarihlerinde İznik DSİ Eğitim Tesisleri’nde Prof. Dr. Şükrü Hatun ve Uzm. Dr. Gülcan Seymen Karabulut’un liderliğinde yapılan yapılan kampa Kocaeli, Sakarya, Bursa, İstanbul, Afyon, Ankara, Balıkesir, Konya, Eskişehir ve Çanakkale illerinden 10-18 yaş arasında 74 çocuk ve onlara liderlik eden 10 deneyimli diyabetli olmak üzere 84 diyabetli çocuk genç katıldı.
Kampta çocukların yanı sıra çocuk endokrin ve çocuk asistanları, çocuk ruh sağlığı hekimi, diyetisyen, hemşire, tıp ve hemşirelik öğrencisi ve psikologdan oluşan 24 kişilik kamp ekibi bulunmakta ve 7 gün 24 saati çocuklarla birlikte geçirmektedir. Diyabetli çocuklar 6-8 kişilik gruplara ayrılmakta ve deneyimli diyabetli abi ve ablalarının liderliğinde akran eğitimi modeli ile eğitilmektedir. Bunun yanında günde 2 saat uzmanlar eşliğinde küçük gruplar halinde diyabet eğitimi yapılmaktadır. Kamp boyunca çocuklar ve kamp ekibi arasında coşku, iyilik, bilgi, emek, sevecenlik, kardeşlik dolu güçlü bir etkileşim yaşanmakta ve çocukların diyabet bakım becerilerinin geliştirmelerinin yanı sıra esas yaşam güçlerinin arttığı ve bazı çocukların ilk kez kalçalarına ve karınlarına insülin yapmayı ve beslenme planlanmasında karbonhidrat sayımını kampta öğrendikleri görülmektedir. Kampın adında yer alan “Arkadaşım Diyabet ” tanımlamasının çocukların diyabetle arkadaş olmalarını sağlama felsefesine dayanmakta ve kampın esas olarak çocukların diyabetle arkadaş olarak diyabetle barışık bir yaşam sürmelerine katkıda bulunmaktadır. Kampa katılan birçok çocuk kendilerinin yalnız olmadığını hissettiklerini ve 30-35 yıl Tip 1 diyabetle sağlıklı bir şekilde yaşayan büyüklerini görünce geleceğe daha umutlu baktıklarını ifade etmektedir.
Bu yılki kampa konuk olarak Tip 1 diyabetli Prof. Dr. Oğuzhan Deyneli, Tip 1 Diyabetliler Derneği Başkanı Tip 1 diyabetli Esra Avcı, Tip 1 Diyabetli Basketbolcu Alper Saruhan ve Tıbbi Çizimci Dr. Levent Efe katıldı.
Kampın son gününde her yıl olduğu gibi, Marmara Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim üyesi ve lise çağlarından beri Tip 1 diyabetli olan Prof. Dr. Oğuzhan Deyneli “Diyabetle Yaşam” başlıklı ve kendi yaşamını anlattığı bir konuşma yaptı. Konuşmasında diyabete yüzlerini dönmelerinin ve gerekenleri yapmanın önemini vurguladı ve “Diyabetin arkanızı ona döndüğünüzde canavarlaşan bir hastalık olduğunu unutmayın” dedi. Diyabetli çocuklar Oğuzhan abilerinin profesör olmasını konuşmasının sonunda onu konfeti yağmuruna tutarak kutladılar. O da kendisi gibi bütün diyabetlilerin başarılı olabileceğini tekrar vurguladı
Kampın son gününde çocuklarla 24 saat geçiren ve onlarla “büyülü” bir ilişki kuran Trabzonspor Basketbol Takımında oynayan ve 6 yıldır Tip 1 diyabetli olarak başarılı bir şekilde basketbol hayatını sürdüren Alper Saruhan, çocuklara, yalın, içten, etkileyici ve ilham verici bir konuşma yaptı. Alper Saruhan “TV’lerdeki ‘Survivor’ programlarındaki hayatın değil diyabetli çocukların hayatının esas ‘Survivor’ sıfatını hak ettiğini, kendi yaşamının diyabetli olarak başarılı bir sporcu olunabileceğini gösterdiğini, hedeflere ulaşmada diyabetin bir engel olmadığını, diyabeti bir eziklik olarak yaşamamaları gerektiğini, diyabetle arkadaş olarak tüm zorlukların aşılabileceğini” anlattı. Konuşmasının sonunda bu yıl Avrupa Kupası’nda final maçında giydiği formayı çocuklardan birisine armağan etti.
Kamp, 31 Temmuz gecesi İznik Gölü üzerine “Dilek Balonları”nın uçurulması ile sona erdi. Başta kamp ekibi ve diyabetli abi/ablalar olmak üzere emeği geçen herkese gönülden teşekkür ediyoruz.
Prof. Dr. Şükrü Hatun