Çocuk ve Ergen Obezite Derneği Başkanı Prof. Dr. Peyami Cinaz, çocuklukta obezitenin hayatın ilk yılı, 5-6 yaş arası ve ergenlik döneminde artış gösterdiğini söyledi.
Gebelikte sigara içen ve süt çocuğunu mama ile besleyen anne ve aile içi olumsuz ilişkiler, çocuklarda obezite riskini artırıyor. Obez çocukların üçte biri ve obez adölesanların yüzde 80’i erişkin yaşta da obez olurken, kilo vermiş obez çocukların yüzde 80’i 9 yıl sonra eski kilolarına dönüyor.
Çocuk ve Ergen Obezite Derneği Başkanı Prof. Dr. Peyami Cinaz, çocuklukta obezitenin hayatın ilk yılı, 5-6 yaş arası ve ergenlik döneminde artış gösterdiğini söyledi. Beş yaşından önce ve 15 yaşından sonra gelişen obezitenin erişkin çağlar için daha büyük risk oluşturduğuna dikkati çeken Cinaz, obez çocukların üçte birinin, obez adölesanların ise yüzde 80’inin erişkin yaşa ulaştıklarında obez kaldıklarını vurguladı.
Obezite riski
Bebeklik dönemindeki beslenme şeklinin çocuğun ileri yıllardaki beslenme alışkanlığını belirlediğine dikkat çeken Cinaz, anne sütü ile beslenmenin obeziteyi önlediğini dile getirdi. Süt çocukluğu döneminde mama ile beslenme, zamanından önce ek gıdalara ve yapay beslenmeye geçilmesinin obezite riskini artırdığına işaret eden Cinaz, hızlı yeme ve az çiğnemin de obezite oluşumu kolaylaştırdığını kaydetti. Gebelikte annenin sigara içmesi ile çocukluk obezitesi arasında ilişki olduğunu vurgulayan Cinaz, aile içi olumsuz ilişkilerin çocuğun ruhsal yapısını etkileyerek az ya da aşırı yeme davranışı doğurduğunu ifade etti.
Psikolojik bozukluk
Obez çocuklarda özellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan psikolojik bozuklukların (arkadaş edinememe, grup faaliyetlerine katılmama gibi) çocuğu pasif hale getirdiğini vurgulayan Cinaz, bunun obezite derecesini artırdığını kaydetti.
Kilolarını tekrar alıyorlar
Obez çocuğun tedavisinin, normal fizyolojik büyümesini duraksatmayacak nitelikte, uzun vadeli ve kalıcı olması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Peyami Cinaz,"Çalışmalar, kilo vermiş obez çocukların yüzde 80’inin dokuz yıl sonra eski ağırlıklarına döndüklerini göstermiştir" dedi. Cinaz, bu nedenle obezite tedavisinin eğitim, diyet, aktivite, egzersiz, hayat şekli değişimini içeren ve ailenin tam katılımı ile desteklenmiş multidisipliner bir tedavi olması gerektiğini kaydetti.