ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİSİ VE DİYABET DERNEĞİ

Çocuklarda Obezite İçin Uyarı


Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Aydın, obezitenin dünyada ve Türkiyede yaygınlaştığını belirtti.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Aydın, obezitenin dünyada ve Türkiye'de yaygınlaştığını belirterek, "Obezite birçok hastalığa zemin hazırlıyor. Bu nedenle beslenmemize dikkat etmeliyiz" dedi.
OMÜ Şehir Polikliniği Konferans Salonu'nda "Obezite" konulu konferans veren Prof. Dr. Murat Aydın, gıdalarla alınan enerjinin harcanamaması sonucu vücutta oluşan yağ dokusunun kişinin boy ve cinsiyetine göre ideal ağırlığının üzerine çıkmasına obezite dendiğini dile getirdi. Yağ dokusu artışının obez erkeklerde daha çok göbek, kadınlarda ise kalça ve bacak bölgesinde olduğunu ifade eden Prof. Dr. Aydın, çocukların obez olduğunun ileri yaş giysileri giymesi, erişkinlerin obez olduğunun ise ayakta durduklarında ayak uçlarını ve pantolon kemerlerinin tokalarını görememeleriyle anlaşılabileceğini kaydetti.
Obezitenin çok önemli bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çeken Aydın, Türkiye'de gençler arasında yüzde 10-15 arası obezitenin görüldüğünü ve gün geçtikçe obezitenin arttığını vurguladı. Beslenme alışkanlıklarının değişmesinin obezitenin artışında önemli rol oynadığını açıklayan Aydın, "Hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme insanı obez yapıyor. Fast food türü beslenen, cola tüketen, abur-cubur yiyen çocuklar obez oluyor. Ayrıca TV ve bilgisayar başında uzun saatlerin geçirilmesi ve hareketsiz kalınması da obez sayısını arttırıyor. Ev hanımları için TV'nin yanı sıra çamaşır ve bulaşık makinelerinin varlığı obezite için risk oluşturuyor. Obez olmamak için bütün gıdaları yeterince almalı ve hareket etmeliyiz" dedi.
Çocukluk ve gençlik çağında obez olanların üçte ikisinin erişkin yaşta da obez kaldığına değinen Aydın, şunları söyledi:
"Obezite tek başına estetik kaygıya, psikolojik rahatsızlıklara ve fiziksel aktivitenin azalmasına neden olduğu gibi şeker hastalığı, kalp hastalıkları, kalp yetmezliği, hipertansiyon, safra kesesi hastalıkları, safra taşları, eklemlerde ve kemiklerde ağrı, hareket kısıtlılığı, uyku sırasında soluk durması, horlama, devamlı uyku hali, uyuma isteği, bayanlarda adet düzensizliği, istenmeyen bölgelerde tüylenme, kalın barsak, meme ve rahim kanserleri gibi birçok hastalığa zemin hazırlıyor. Bu nedenle obez olmamak için beslenmemize dikkat etmeli ve egzersiz yapmalıyız. Obez olanlar da bir an önce tedavi olmalı, beslenme alışkanlıklarını değiştirmelidir. Tedavide en önemli unsur kişinin obezlikten kurtulma noktasında kendisini motive etmesidir.

17-02-2015