ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİSİ VE DİYABET DERNEĞİ

Bayer Firması Stripleri İle İlgili


Bayer Firmasının bazı kan şekeri ölçüm striptlerini piyasadan çekmesi ile ilgili olayın gelişimi konusunda derneğimiz üyesi Doç. Dr. Enver Şimşek bir açıklama yaptı.

 

 

Sayın Dernek Üyelerimizin Dikkatine

Web sitemizde 11 Şubat 2008 tarihinde Bayer Firmasının bazı kan şekeri ölçüm striptlerini piyasadan çekmesi ile ilgili olay aşağıdaki şekilde gelişmiştir.

İlgili firma Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kullanılması için alım ve diyabet hastalarına önerilmesi konusunda talepleri olmuştur. Hastane olarak ve endokrinoloji uzmanı olarak uzun süre kullanımda tercih edilecek sağlık ürünlerinde kendimizin de test etmemiz gerektiğini , bu amaçla piyasada satışa sunulan ürünlerinden belirli sayıda numune (ücretsiz) bırakılmasını talep ettik. Satışta bulunan “WK7D, WK7E, WK7g” lot nolu Contour TS striptleri çalışma kapsamına alındı. Testler sırasında hastalardan alınan kanlar eş zamanlı olarak 3i ayrı firmanın striptleri ve biyokimya laboratuarında otoanalizatör ile çalışılarak karşılaştırıldı. Bayer firmasının striptlerinin %20’yi geçen fark bulunması üzerine hastane yönetimi ve firmanın Ankara Bölge temsilcileri bilgilendirildi. Piyasada bulunan striptler test edilmek üzere firmanın Amerikadaki merkezinde test edildiği, bu sırada benzer bir farklılığın Fransada saptandığı, yapılan inceleme sonucu yukarıda kodu verilen striptlerin hatalı üretiminin olduğu, bu konuda Bayer Firması tarafından tarafımıza bilgi verildiği ve dikkatimiz nedeniyle memnun oldukları ve teşekkürleri iletildi. Firma ilgili striptlerini tüm dünyadan toplatmaya başladığı öğrenildi.

Bu gelişmeyi dernek üyesi olarak sizlerle paylaşmak istedim.

Saygılarımla

Dr.Enver Şimşek

17-02-2015