ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİSİ VE DİYABET DERNEĞİ

D Vitamini Eksikliğine Dikkat


Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Behzat Özkan doğacak bebeklerin raşitizm hastalığından korunması için hamilelikte gebelerin D vitamini almalarının önemini vurguladı.

 

 

 

Atatürk Üniveristesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Raşitizmi Önleme Bilimsel Kurulu Üyesi Prof. Dr. Behzat Özkan, raşitizm hastalığına yakalanan çocuklarda yapılan araştırmalarda annelerinin yeteri kadar D vitamini almadığının belirlendiğini, özellikle hamile kadınların doğuma üç ay kala D vitamini alması gerektiğini söyledi.
Özkan, yaptığı açıklamada, raşitizm hastalığının, kemik uçlarında D vitamini eksiliği sonucunda kıkırdak dokunun kemiğe ulaşamamasından meydana geldiğini belirtti. Özkan, hastalık sonucunda bacaklarda eğilme ve çarpıklık oluştuğunu söyledi.
Raşitizm hastalığına yakalanan 0-6 aylık bebeklerde araştırma yapıldığını dile getiren Özkan, ''Araştırmalarımızda hastalığa yakalanan bebeklerin annelerinin hamilelik döneminde yeteri kadar D vitamini almadığı ortaya çıktı'' diye konuştu.
Bebeklerin, annelerinin D vitamini deposuyla doğduğunu ifade eden Özkan, şunları söyledi:
'Hamile kadınlar hamileliğinin son üç ayında D vitamini almalıdır. Eğer yeteri kadar vitamin almazlarsa çocuklarında raşitizm hastalığıyla karşılaşılma olasılığı artar. Ayrıca yetişme çağındaki çocuklar 3 yaşına kadar D vitamini almaya devam etmelidir.''

RAŞİTİZM, EN FAZLA DOĞU ANADOLU BÖLGESİ'NDE GÖRÜLÜYOR
Raşitizm hastalığının güneş ışınlarından yeteri kadar yararlanılamaması sonucunda oluştuğuna dikkat çeken Özkan, ''Güneş ışınları deriye yeteri kadar ulaşamayınca deride D vitamini sentezi yapılamıyor. Bu nedenle kemiklerde yeterince kalsiyum birikmiyor'' dedi.
Türkiye'de en fazla raşitizm hastalığının Doğu Anadolu Bölgesi'nde görüldüğünü vurgulayan Özkan, şöyle konuştu:
''Raşitizm artık Doğu Anadolu'da gözüküyor. Batıda çok nadir ortaya çıkıyor. Batıdaki hastalar ise genellikle doğudan giden ailelerin çocukları oluyor. Bu durumda yeteri kadar güneş ışığı almamanın ve beslenme alışkanlıklarının etkisi vardır.''
Raşitizme engel olmak için vücudun D vitamini ihtiyacının karşılanması gerektiğini ifade eden Özkan, şu açıklamalarda bulundu:
'D vitamini almak için yeteri kadar güneş ışığı almalıyız. Pencere kenarında oturup güneşlenmekle vücut ihtiyacı olan D vitaminini alamaz. Çünkü pencere camından güneş ışınları yeteri kadar gelmez. Giyim tarzı da vücudun güneş ışınlarını almasında etkilidir. Çok kapalı giyimde deri güneş ışınları ile buluşamaz. Ayrıca D vitamini eksikliğini gidermek için balık tüketimi artırılmalıdır. Somon, tuna, sardunya, yumurta önemli D vitamini kaynaklarındandır.''
Özkan, D vitamini eksikliğinin ayrıca raşitizmin yanı sıra çeşitli kanserlere ve kemik erimesine neden olduğunu belirterek 6 ayın altındaki bebeklerin doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

16-02-2015