ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİSİ VE DİYABET DERNEĞİ

Adana'da "Tip 1 Diyabet, Spor ve Okul” Etkinliği


Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde, “Dünya Diyabet Günü” dolayısıyla öğretmen ve ailelere yönelik “Tip 1 Diyabet, Spor ve Okul” konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Kışla Sağlık Yerleşkesi’ndeki seminerde; “Tip 1 Diyabet ile Okul Yaşantısı”, “Öğretmenlerden Beklentiler”, “Diyabet ile Spor Nasıl Yapılır?”, “Diyabet ile Güzel Yaşamın İpuçları” konuları ele alındı ve Tip 1 diyabetli bir hekim ile söyleşinin yapıldığı "Profesyonel Diyabet" konulu bir oturum gerçekleştirildi
Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Doç. Dr. Özlem Sangün, diyabet takibi için çocuğun ve ailenin bilgi ve becerisinin yanında öğretmenin okuldaki desteğinin de çok önemli olduğunu belirtti. Diyabet takibinde aileleri ve öğretmenleri doktorların sağ kolu olarak gördüklerini ifade eden Sangün, “Tip 1 diyabetli çocuklar birkaç temel kurala dikkat ederek her türlü meslek sahibi olabilir, profesyonel spor yapabilir, aile kurabilir ve diyabeti olmayan bir bireyin yaptığı her şeyi yapabilirler. Diyabetin farkında olalım ve çocuklarda da görülebileceğini unutmayalım” dedi.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Ümit Özgür Güler de seminerde, diyabet ile nasıl spor yapılacağı konusunda bilgiler verdi. Dr. Güler, “Spor, hastaların fiziksel olarak fit kalmalarını sağlıyor, kendilerine olan güvenlerini artırıyor, kalp fonksiyonlarını düzenliyor, insülin ve kullanılacak ilaçların ihtiyacını azaltıyor” diye konuştu.

İkinci oturumda ise Çocuk Psikiyatristi Uzman Dr. Özlem Kütük “Diyabet ile Güzel Yaşamın İpuçları”, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erim Erdem de “Profesyonel Diyabet” konularında sunum yaptı.

Seminere; doktorlar, öğretmenler tip 1 diyabetli hastalar ve aileleri katıldı.
Toplantılar sırasında Çocuk yogası ve Resim atölyesi çalışmaları yapıldı, öğretmenlere hipoglisemi ve glukagon kullanımı eğitimi verildi.

{gallery}adanaetkin:::0:0{/gallery}

23-11-2016