ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİSİ VE DİYABET DERNEĞİ

Çocuklarda Kemik Sağlığına Dikkat


Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Şükran Darcan çocuklarda kemik sağlığına dikkat çekti.

 

 

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Şükran Darcan, Çocuklukta ve ergenlikte yeteri kadar yapım sağlanmaz ise 40'lı yaşlardan sonra kırıklara yol açabilen kemik erimesi hastalığının kaçınılmaz olduğunu açıklayan Prof. Dr. Darcan, “Çocuklarda ve ergenlikte ne kadar iyi kemik kütlesine ulaşılabilirse, erişkin dönemde osteoporoz gelişme riski azalır. Erişkin yaştaki kemik erimesinin önlenmesi büyük ölçüde çocukluk dönemindeki kemik sağlığına bağlıdır'' diye konuştu.

Genetik yani aileden gelen özelliklerin yüzde 60-70 oranında, çevresel unsurların da yüzde 30-40 dolayında kemik yapımında etkili olduğunu açıklayan Prof. Dr. Darcan, “Ailesel özelliklerimizi değiştiremediğimiz için, en iyi kemik kazanımı sağlayan ve kayıpları engelleyen çevresel faktörlere dikkat edilmesi önemlidir. Anne karnında, çocuk ve ergenlikte beslenme büyük önem taşımaktadır. Hamilelik, bebeklik ve çocukluk döneminde yeteri kadar kalsiyum, fosfor ve vitamin alınmalıdır. Kalsiyumdan en zengin besin maddeleri süt ve süt ürünleridir. Süt ve süt ürünleri aynı zamanda büyüme için gerekli proteini de içerir. Örneğin 5 yaşında bir çocuk en az iki bardak süt veya yoğurt, 1 bardak süt veya yoğurt ve 1 kibrit kutusu peynir yemelidir. Kemik sağlığı için özellikle güneş ışığı ile alınan D vitamini de gereklidir'' dedi.

Aşırı tuz ve protein alımı, gazlı içecekler, çay, kahve, sigaranın idrarla kalsiyum kaybına da yol açtığını açıklayan Prof. Dr. Darcan, “Çay ve gazlı-şekerli içecekler hiçbir zaman süt ve süt ürünlerinin yerini almamalıdır. İçecek olarak ayran tercih edilmelidir. Bazı gazlı içecekler kalsiyumun idrarla atılımını arttırır'' diye konuştu.

Günde 10 kez sıçrama hareketi yapan çocukların kemik yoğunluğunun yapmayanlara göre yüzde 1.2 daha fazla olduğunu belirten Prof. Dr. Darcan, “Kemiklerin ve kasların gerilmesini sağlayacak türde hareketler kemik kazanımının iyi olmasını sağlar. Kemik sağlığı için çocukların bilgisayar ve TV karşısında hareketsiz geçirdiği saatlerin azaltılması gerekiyor'' dedi.

 

19-02-2015